Hamé kupuje prešovského výrobcu majonéz a tatárskych omáčok DOMA

„Výrobky tradičnej slovenskej firmy DOMA vhodne doplní a rozšíri portfólio Hamé, čo nám umožní lepšie súperiť s medzinárodnou konkurenciou. Na Slovensku chceme výrobu aj naďalej rozvíjať  a využiť synergické efekty s celou skupinou Hamé, ktorá pôsobí na viacerých trhoch a zároveň má silnú pozíciu aj na retailovom trhu. Slovensko je pre našu skupinu mimoriadne významný trh. Táto akvizícia a fakt, že sa Hamé stalo novým hlavným partnerom v slovenskom biatlone sú dôkazom toho, že chceme na slovenskom trhu dlhodobo aktívne pôsobiť a vystupovať, ako domáci výrobca,“ vysvetlil Martin Štrupl, generálny riaditeľ celej skupiny Hamé.

Hamé tak už nebude len dávať prácu slovenským občanom a odoberať suroviny od slovenských dodávateľov, ale stane sa regulárnym slovenským producentom. Vďaka výrobnému podniku DOMA  v Prešove má Hamé od októbra svoj desiaty výrobný závod, vďaka čomu posilnilo svoju pozíciu medzi najväčšími producentmi trvanlivých a chladených potravín v strednej a východnej Európe.„Sme radi, že sa značka Doma stane súčasťou tak významnej regionálnej skupiny akou je Hamé,“ povedal Jozef Polomský, zakladateľ a bývalý majiteľ spoločnosti DOMA. „Vstup Hamé je zároveň výbornou správou pre zamestnancov, obchodných partnerov, ako aj celý región východného Slovenska,“ doplnil Jozef Polomský.

Hamé touto akvizíciou preberá najsilnejšiu lokálnu značku v odvetví majonéz na Slovensku a vstupuje do synergického segmentu na jednom zo svojich najkľúčovejších trhov,“ povedal Stanislav Šumský, partner, zodpovedný za transakčné poradenstvo v spoločnosti KPMG Slovensko, ktorá bola poradcom predávajúceho pri transakcii. „Značka DOMA má veľmi silné postavenie na Slovensku a v niektorých regiónoch si vo viacerých produktových segmentoch udržiava pozíciu lídra. Je preto logické, že skupina veľkosti akou je Hamé sa pri svojej expanzii rozhodla pre túto spoločnosť,“ doplnil. Táto akvizícia podľa neho zároveň potvrdzuje, že slovenský trh je stále atraktívny aj pre strategických hráčov, akým je práve skupina Hamé, ktorá si tak upevňuje svoju úlohu najväčšieho regionálneho producenta v segmente.

Hamé na Slovensku rastie Spoločnosti Hamé sa na Slovensku darí trvalo rásť. V prvom polroku 2014 sa tržby Hamé na Slovensku za vlastné a importované výrobky vyšplhali na 15,5 mil. Eur a medziročne tak vzrástli o 3%. Hamé považuje Slovensko za svoj druhý najdôležitejší trh, čo dokazuje aj predaj vlastných výrobkov už od začiatku 90. rokov minulého storočia a mnohé z nich patria medzi najobľúbenejšie produkty slovenských zákazníkov. Dokazuje to aj navýšenie slovenského obratu, ktorý od roku 1993 vzrástol približne tridsaťkrát. Najväčší podiel na obrate Hamé na Slovensku mali trvanlivé mäsové výrobky, tzn. paštéty, mäsové konzervy a hotové jedlá. Tento segment vzrástol medziročne o 3%. „Okrem všetkým dobre známym produktom, ako sú Májka, Pali, Morcadella, uhorky Znojmia alebo kečupy Hamé či OTMA, prinášame spotrebiteľom každý rok aj niekoľko noviniek. Počas toho aktuálneho sa s kladným ohlasom u spotrebiteľov stretli napríklad hotové jedlá EasyCup v modernom praktickom obale do mikrovlnky, Májka s novými receptúrami v prémiovom sklenenom obale, rôzne zmesi ovocia Hot Fruits a nová rada chladených zeleninových nátierok Natura, ktoré sú bez mäsa,“ vymenoval produktové novinky Hamé na Slovensku generálny riaditeľ Hamé Slovakia Ľubomír Preclík. Na budúci rok chystá Hamé novinky v segmente paštét a nátierok. Celé portfólio výrobkov Hamé teraz zahŕňa približne 1700 rôznych produktov. Ako sa darilo skupine Hamé Tržby celej skupiny Hamé na všetkých trhoch vzrástli v prvom polroku 2014 medziročne o sedem percent. Hamé tak v období január až jún 2014 utŕžilo, za vlastné a importované výrobky, celkom 92,8 miliónov eur. O toto navýšenie sa zaslúžil medziročný rast odbytu nielen v Česku a na Slovensku, ale aj na ďalších kľúčových trhoch. Tržby Hamé v prvom polroku medziročne rástli v Rumunsku o 19%, na Ukrajine o 16%, v Rusku o 11% a Maďarsku o 8%. Vývoz sa výraznejšie zvýšil aj do niektorých ďalších krajín, napr. Veľká Británia zaznamenala nárast o 16%, Izrael o 3% a Poľsko o 74%. Partnerstvo s biatlon Spoločnosť Hamé zároveň uzavrela novú zmluvu so Slovenským zväzom biatlonu, vďaka ktorej sa stala hlavným partnerom tohto najúspešnejšieho zimného športu na Slovensku.